zaterdag 31 augustus 2019

V75: Vrede, Vrijheid en Varsseveld 75 jaar

V75: Vrede, Vrijheid en Varsseveld: aflevering 1/32

Op 31 augustus 2019 is het 75ste bevrijdingsjaar van Wereldoorlog II in Nederland ingeluid. Het is een jaar waarin de bevrijding wordt herdacht,maar ook de vrede en vrijheid. Vandaar V75: 75 jaar vrede en vrijheid.

Maar V75 staat voor mij ook voor de afkorting van Varsseveld 75 jaar bevrijd. Hoewel ik voor de burgelijke stand in de gemeente Wisch geboren ben, was het in het bejaardenhuis van Varsseveld, dat ik ter wereld kwam. Het zou logischer geweest zijn, dat ik in Arnhem op het wereldtoneel verschenen was, want daar was ik in 1944 in elkaar gezet onder de brug van Arnhem. Maar mijn ouders moesten in september 1944 vluchten, weg van de Rijnbrug richting Achterhoek en zij kwamen uiteindelijk in Varsseveld terecht. 

Foto: Gelders Archief

In veel verhalen wordt deze vlucht van de Arnhemmers vaak als evacuatie aangeduid. Daarbij lijkt het of bewoners even weg moesten vanwege de oorlogshandelingen en na een paar dagen of een weekje weer gewoon naar hun huis konden gaan. Maar voor een groot aantal mensen, met name die in het stadscentrum en aan de zuidkant van Arnhem werd het een vlucht met ontberingen, zonder vaste woon- en verblijfplaats, soms zonder acceptatie van landgenoten en zonder enige zekerheid voor de toekomst. Bij terugkomst vonden velen hun huis in puin en moesten maar weer aan de slag zien te komen. Zo ontstond een groep van 'displaced people', mensen zonder verblijfplaats en zonder zicht op op de directe toekomst. Het duurde voor deze mensen dan soms ook jaren, voordat zij weer een vaste verblijfplaats en werk hadden gevonden. 

Dit blog is een getuigenverhaal, gebaseerd op een familiegeschiedenis, ontleend aan het boekje Die Stadsen, het levensverhaal  van Grad en Riek Boumans. Het blog handelt over de periode van begin september 1944 tot eind juni 1945. Op de relvante data worden gebeurtenissen van die dagen en periodes verteld aan de hand van teksten, foto's, kaarten, tekeningen en commentaren. Het geheel zal uiteindelijk in een cameo worden samengevat, een compacte presentatie.

Het boekje Die Stadsen is te downloaden op: 
www.tremele.nl/families/boumans%20grad/grad%20en%20riek%20boumans.pdf


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dutch Podcast Awards

STEM op de podcast IK KOM TERUG. Ga naar: https://podcastawards.nl/ Breng je stem uit en bevestig deze via de e-mail. Dank u