donderdag 5 september 2019

Dinsdag 5 september 1944: Aanloop Slag om Arnhem

V75: Vrede, Vrijheid en Varsseveld: aflevering 2/32                                             >> Afl. 1

Het verhaal begint in september 1944. De geallieerden troepen zijn in Nederland begonnen met het land te bevrijden van de Duitse overheersing. Vanuit het zuiden van het land wordt een grote militaire actie ondernomen.  Deze staat bekend als Operatie Market Garden en was bedoeld als snelle bevrijding van Nederland, zodat de troepen snel konden doortrekken naar Duitsland. (Voor meer informatie over Operatie Market Garden, lees het artikel Operatie Market Garden: een gids voor dummies).

Het verhaal van Weg van de brug speelt zich af in het gebied tussen Arnhem en Nijmegen en de Achterhoek. Onder Nijmegen is het gebied van de oprukkende geallieerden (pijl). Boven Nijmegen is het nog Duits gebied. De stippelpijl geeft aan dat de geallieerden naar  Arnhem wilden doorstoten.Van daaruit kon men de rest van Nederland bevrijden. Ook kon men dan  naar het Ruhrgebied in te trekken om de Duitse oorlog-industrie uit te schakelen. Het was namelijk niet mogelijk om  vanuit  Frankrijk en België direkt Duitsland in te trekken gezien de Siegfriedlinie, een sterke verdediginglinie, die liep van Kleef naar Zwitserland. 

Foto: Frits Wigbouts

De geallieerde troepen krijgen de brug van Nijmegen in handen, maar de brug bij Arnhem, die overigens net was opgeknapt onder leiding van de Duitse bezetter, speelt een hoofdrol in de bevrijding. Er is een foto van de brug in Arnhem, genomen op Dolle Dinsdag, 5 september 1944 door Frits Wigbouts, die net geslaagd was voor zijn HBS-examen. Naar aanleiding van (radio)berichten over de opmars van geallieerden op die dag leek het erop dat het land nu elk moment bevrijd zou worden van de Duitse bezetting. Op de foto gaat een Duits legervoertuig over de brug. Onder de brug stroomopwaarts is een steiger te zien van de tijdelijke veerpont.


Afl. 1 << >>Afl. 3 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dutch Podcast Awards

STEM op de podcast IK KOM TERUG. Ga naar: https://podcastawards.nl/ Breng je stem uit en bevestig deze via de e-mail. Dank u