vrijdag 20 september 2019

Woensdag 20 september 1944: Vroeg op en verder

V75: Vrede, Vrijheid en Varsseveld, aflevering 9/32                                             >> Afl. 1



De volgende dag ging het richting Huissen. De gezinnen van Nol Genen en Grad Boumans waren vroeg op stap gegaan om op deze manier niet op te vallen voor de vliegtuigen. Veel hielp dan niet, want die waren ook vroeg actief. Nog voordat Riek en Grad het dorp Huissen bereikten, vielen de eerste bommen al op een schuilkelder, waarvan niets overbleef. De stoet waarin ze liepen moest langs de schuilkelder en de mensen zijn doorgelopen naar buiten de kom van de stad. Op deze manier konden zij de vliegtuigen zien aankomen. Intussen wist je echt niet meer voor wie je op de loop was.

Aangekomen in het dorp Angeren kwam de groep langs de boerderij Rode Wald. Deze was omgeven met grote kastanje- en notenbomen en met een grote fruitboomgaard. Een gedeelte van de groep kon op de deel van de boerderij geborgen worden.










Tekening Christel Driessen

Anderen, waaronder Grad en Riek, hebben een week of drie in een echte, eigengemaakte schuilkelder gewoond. Boomstammen waren er genoeg. Dus werd er een gat gegraven en werden de walkanten opgehoogd; hierover werden boomstammen gelegd met graszoden eroverheen. Daar sliepen zij in en, als er regen was, werd daar geschuild. Gelukkig was het alle dagen mooi weer. Na drie weken kwam echter het bevel, dat de groep weer verder, het Pannerdensch kanaal over, moest trekken.

* Ongetwijfeld zijn de vluchtelingen van de Stadsblokkenweg en Elden in Angeren Joop van Tuijl tegen gekomen, een operatiehelper van het Nederlandsche Rode Kruis. Hij was onderdeel van een mobiel chirurgisch team onder leiding van Jonkheer Dr. J.N. van der Does en P. van Dijk, chirurgen. 
Op donderdag 21 september kreeg hij opdracht om zich naar Angeren achter Huissen te begeven. Daar waren door artilleriebombardementen van zowel Duitse als Britse zijde veel gewonden gevallen onder de burgerbevolking. Er was geen enkele hulp en mogelijkheid tot afvoer aanwezig. Het was een toer om er te komen; hij heeft daar tot zaterdagmiddag gewerkt, toen hij werd afgelost door een aantal mensen uit Huissen.


Afl. 8 << >> Afl 10
v


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dutch Podcast Awards

STEM op de podcast IK KOM TERUG. Ga naar: https://podcastawards.nl/ Breng je stem uit en bevestig deze via de e-mail. Dank u