vrijdag 11 oktober 2019

Woensdag 11 oktober 1944: Veerpont in Doornenburg

V75: Vrede, Vrijheid en Varsseveld: aflevering 12/32                                          >> Afl. 1

Uit getuigenverhalen van inwoners uit Angeren, opgetekend op de site Exodus, is op te maken dat de bevolking (inwoners van Huissen en Angeren plus de Arnhemse en Eldense vluchtelingen) moesten vertrekken op maandag 9 oktober 1944 en niet op zaterdag,zoals de verteller,een inwoner van Angeren, waarvan de naam niet bekend is, stelt. De bevolking moest weg vanwege de gevechten tussen de Duitsers en de uit Nijmegen oprukkende geallieerden. De  bevolking moest weg op aandringen van de Duitsers in de richting Doornenburg en vandaar het Pannerdens kanaal over met de pont. 

Foto: Arnhemse vluchtelingen bij aankomst in Barneveld (Gelders Archief)

Hierna volgt zijn verkort verhaal:

Op zaterdagmorgen 9 oktober zijn we op pad gegaan met onbekende bestem­ming. ... Ook de Duitsers hebben erop aangedrongen dat we vertrokken. Ja, daar gingen we. Langs de gebombardeerde huizen, langs de dijken, langs de kerken die in puin lagen, rijen mensen op karren, transportfietsen met kisten erop, kruiwagens, allemaal op de vlucht, richting Pannerdense pont. Een beeld dat ik nooit meer zal vergeten. ...  Wij moesten verder richting Doornenburg, sliepen ergens onderweg en kregen eten en drinken. Maar uiteindelijk konden ook wij onder levensgevaarlijke omstandigheden met de pont mee. ... 

Tot hier loopt het verhaal parallel aan het vluchtverhaal van het gezin Boumans. Dat gezin verkoos omzich  met Eldense vluchtelingen in Zevenaar te melden en uiteindelijk naar Duiven te gaan. Sommige inwoners van Angeren kwamen uiteindelijk via Doetinchem in Zieuwent terecht.

In Didam hebben we de eerste nacht in een kippenschuur geslapen. Vandaar verder, richting Doetinchem. We sliepen vaak op stro. Soms konden we een paar dagen blijven. Soms werd de deur voor onze neus dichtgesmeten. Soms konden we de boer meehelpen met bieten rooien, appels plukken enzovoort. We waren tenslotte goedkope krachten, maar vonden dat prima. Uiteindelijk gingen we ook daar weer weg. In Doetinchem zijn we 13 dagen gebleven. Uiteindelijk zijn we op 24 oktober in Zieuwent terecht gekomen Daar werden we over verschillende boerderijen verspreid. tot de bevrijding van Zieuwent/Ruurlo/Lichtenvoorde op 31 maart 1945, paaszaterdag. 

Aflevering 13 wordt gepubliceerd op 19 november 2019

v

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dutch Podcast Awards

STEM op de podcast IK KOM TERUG. Ga naar: https://podcastawards.nl/ Breng je stem uit en bevestig deze via de e-mail. Dank u