donderdag 10 oktober 2019

Dinsdag 10 oktober 1944: Naar Duiven

V75: Vrede, Vrijheid en Varsseveld: aflevering 11/32                                           >> Afl. 1

Na een nacht in Zevenaar doorgebracht te hebben,moest de karavaan verder. Maar de karavaan viel uiteen. Eén groep ging in de richting van Doetinchem. Maar in de groep van de mensen uit Arnhem en uit Elden stelde één van de vrouwen voor om naar haar zus in Duiven te gaan, die op een boerderij woonde. Het kwam dus tot een splitsing op de dijk. De groep met Grad en Riek sloegen dus links af in de richting van Duiven en na een uurtje duwen en trekken met de boerenwagen vol spullen, kruiwagens en bepakte fietsen, kwam de groep aan op de boerderij. 

Foto Gelders archief

Het was een vrij grote boerderij voor die tijd, met twee paarden. Er waren vier jongens, een moeder en een meisje. Zij deden in die tijd loonwerk. Al na een paar dagen kwam Grad aan de praat met de jongens. Ook liep daar zowat dag en nacht het hoofd van de school, meester Berendsen. Hij was daar ook het hoofd van het Rode Kruis en samen met Willem, de oudste zoon op de boerderij, zat hij bij de ondergrondse, hetgeen Grad niet ontgaan was.


v



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dutch Podcast Awards

STEM op de podcast IK KOM TERUG. Ga naar: https://podcastawards.nl/ Breng je stem uit en bevestig deze via de e-mail. Dank u