woensdag 20 november 2019

Maandag 20 november 1944: Ongenode gasten


V75: Vrede, Vrijheid en Varsseveld, aflevering 14/32                                            >> Afl.1

De volgende morgen ging de stoet weer op pad met de wagen in de richting van Varsseveld; op naar het oude tramstation*, de centrale post van het Rode Kruis. Daar zagen Grad en Riek weer een bekende; de heer Berendsen, hoofd van het Rode Kruis, en zijn medewerkers. Grad en Riek moesten naar een grote boerderij. Bij de deur van de waskeuken werden ze door de heer des huizes ontvangen. Ze probeerden zich  voor te stellen. Maar dat was niet nodig, dat deed hij wel. Hij was Evangelisch gezind, speelde orgel in de kerk en was waarschijnlijk ook nog ouderling. Hij had echter niet om evacués gevraagd, maar werd gedwongen mee te werken. 

Ongenode gasten zijn zelden welkom. Toen Riek vroeg of zij een paar eieren of wat melk kon kopen, kreeg ze als antwoord, dat er niets verkocht werd.De evacués werden toegelaten tot de spoelkeuken, waar een potkacheltje stond met tien stukjes hout, de voorraad voor één dag.  Er waren ook twee mensen uit Duiven, oud 80 jaar, met een dochter van rond de 47 jaar. Grad en Riek - intussen ruim 8 maanden zwanger van het tweede kind - moesten met met hun zoontje op de deel via een ladder boven de koeienstal klimmen en konden slapen in het stro.
 
In het kader van het Airborne Museum project Ik kom terug over de vluchtelingen uit Arnhem (eufemistisch evacués genoemd) heeft Igoné (11 jaar) de situatie gevisualiseerd op een bord nadat ze de podcast beluisterd had.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

De site van Leven in de Liemers geeft hier een paar interessante details, die (kunnen) samenlopen met het verhaal van het gezin Boumans in Die Stadsen. 

- Het eerste doel was Wehl en vervolgens Doetinchem. Hier overnachtte men en kreeg men te horen dat hun evacuatieadres Varsseveld was geworden. 
- De volgende dag werden de evacués per tram naar Varsseveld vervoerd. 
- In Varsseveld werden meerdere gezinnen bij één evacuatieadres ondergebracht, omdat men er nog niet geheel op voorbereid was zoveel mensen onder te brengen. 
- Zoals eerder ook op de site Exodus gemeld, smeten mensen de deuren dicht, wilden geen geen vluchtelingen opnemen en in het begin ontstonden er irritaties en klachten. Er werd een contactbureau opgericht en door herplaatsen van gezinnen werden de problemen snel opgelost. 
- Een ander probleem was de voedselvoorziening. Er werden tochten georganiseerd om in Groessen de groenten te halen die daar waren achtergebleven. Alhoewel de Duitsers het bevel tot algehele evacuatie hadden gegeven, waren er toch verscheidene mensen op Duivens grondgebied achtergebleven. 

Aflevering 15 verschijnt op 21 november 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dutch Podcast Awards

STEM op de podcast IK KOM TERUG. Ga naar: https://podcastawards.nl/ Breng je stem uit en bevestig deze via de e-mail. Dank u