dinsdag 23 juni 2020

December 1948: Eindelijk een eigen (nood)woning

V75: Vrede, Vrijheid en Varsseveld: aflevering 32/32                                                                                  Afl.1 

Modern logo, ook wel de Duim genoemd, van de machinefabriek in De Steeg

Eind 1946 werd het gevangenkamp Avegoor opgeheven. Op het laatst liepen daar 6 bewakers rond zonder gevangenen. Grad werd op wachtgeld geplaatst en ging op zoek naar een andere baan. Op 7 maart 1947 begon hij bij de machinefabriek Thomassen in De Steeg. Met een groep van 12 man werd hij omgeschoold tot machinebankwerker. De opleiding duurde drie maanden.

Op 9 september 1948 werd Ton (Antonius Maria) op de Tulpstraat 9 geboren, maar na dertien dagen traden er complicaties op. Die waren zo ernstig, dat dokter Drost het niet aandurfde om Riek thuis te houden. Zij moest met de ambulance naar het Sint Elisabeth Gasthuis. Wim en Sjaak waren boos op de stoep voor het huis gaan zitten, omdat ze niet met de hoge Rode Kruiswagen mee mochten rijden. Toen Riek twee weken in kritische toestand verbleef, werd een langdurig genezingsproces voorzien. De kinderen werden in Dreumel ondergebracht bij Opa Boumans, tante Mien en tante Art (Oma Boumans was in 1946 overleden).

Wim (l) en Sjaak (r) dolend door de buurt (Foto: Familie-archief Boumans)

Na drie maanden in het ziekenhuis te hebben gelegen kwam Riek weer naar de Tulpstraat 9 en begon ook voor haar weer een beetje normaal leven, al was ze nog heel zwak. Ook de kinderen Wim en Sjaak kwamen weer thuis. Zij speelden in de buurt en gingen af en toe naar bakker Broens, al was het maar om te gaan ruiken, wanneer de geschilde appeltjes van Riek op de bakoven gedroogd werden.

Maar de inwoning begon nu moeilijk te worden met drie volwassen en drie kinderen in de kleine woning van mevrouw Schols. Via bemiddeling van de heer Van der Geijss, een rechercheur, werd er voor gekozen om  mevrouw Schols langs gerechtelijke weg een verzoek tot huisuitzetting van het gezin Boumans te laten aanvragen.

Het gezin Boumans voor de noodwoning aan de Eikstraat 16 (Foto: Familie-archief Boumans)

Uiteindelijk waren er twee rechtszittingen nodig voordat Riek met een brief van Mr. van Brakel op een zaterdagmorgen naar wethouder van der Ham werd gestuurd. Deze moest binnen 24 uur een andere woning voor de familie Boumans vinden. En inderdaad op de maandagmorgen erna lag er een toewijzing: een noodwoning op de Geitenkamp*, Eikstraat 16. Voor het gezin betekende dit huis het einde van de oorlog en eindelijk vrijheid. Het gezin had een huis en Grad had een vaste baan. Vanaf 1949 kon het gezin echt uitkijken naar de toekomst. 

* Beschrijving Geitenkamp
Foto: Gelders Archief

De Geitenkamp is een tussen 1920 en 1930 gebouwde Arnhemse wijk die in het noordoosten van de stad gelegen is. De Geitenkamp is opgezet als tuindorp. De wijk heeft  een groot aantal eigen voorzieningen, zoals een marktplein met winkels, scholen en de vroegere St. Josefkerk, ook wel de kathedraal van Arnhem genoemd. 
Op 12 en 13 april 1945 vond bij de bevrijding van Arnhem een tweede slag plaats die zich concentreerde op de wijk Geitenkamp. Arnhem was eind 1944 op last van de Duitsers geëvacueerd en in de wijk waren dwangarbeiders gevestigd en er woonden ook NSB'ers in de vrijgekomen huizen. 
In 1946 werd aan de oostkant van de Geitenkamp begonnen met de bouw van 186 noodwoningen. Het gebied liep vanaf de Denneweg tot aan het talud van de latere A12, toen nog een grote zandbak. De muren van deze noodwoningen waren gefabriceerd van samengeperst puin van de verwoeste huizen in het centrum.

Dit was de laatste aflevering. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Inhoudsopgave

Een weblog in 32 afleveringen over de lotgevallen van het Arnhemse gezin Boumans tijdens WO II Aflevering 1: V75: Vrede, Vrijheid en Varss...