maandag 15 juni 2020

Eind juni 1945: Bittere tegenvaller: inwoning


V75: Vrede, Vrijheid en Varsseveld:aflevering 31/32                                                   Afl.1 

De oorlog was voorbij. Iedereen was nog in leven. Er waren twee kinderen bij. Voor de rest bezaten ze niets en hadden geen eigen plaats om hun hoofd neer te leggen maar waren vast van plan om iets van hun leven te maken.

Grad en Riek hadden al van 1943 in Arnhem gewoond en wilden graag terug naar die stad. In korte tijd waren zij stads-mensen geworden (stadsen zoals ze dat in het Land van Maas en Waal noemen).

Pleintje in de Tulpstraat (Foto: Gelders Archief) 

Riek begon iedere week vanuit het Land van Maas en Waal naar Arnhem te liften om zo bij Gemeente een woonvergunning in de wacht te slepen. Uiteindelijk had ze iedere week wel een vaste liftplaats, maar geen vaste woon- en verblijfplaats. Na een vijftal weken was het raak: een woning op Tulpstraat 9 in de wijk Heijenoord, vlak bij de woning van Grad's broer. Van de bewoners werd beweerd dat ze dood waren. Maar toen Riek bezig was het huis  schoon te maken, kwam de oude bewoonster, mevrouw Schols terug. Zij woonde voorheen in het huis met haar broer, maar deze was gestorven. Deze mededeling was een bittere tegenvaller voor Riek, die evenals mevrouw Schols er even van bij moest komen  Maar ze werden het eens. Het zou inwoning worden. Mevrouw Schols zou de voorkamer gebruiken en de familie Boumans de achterkamer. De keuken zou gezamenlijk gebruikt worden.

In de achtertuin van de Tulpstraat met Riek, Wim (l) en Sjaak (r). (Foto 1946: familie-archief Boumans).

De Tulpstraat in de wijk Heijenoord is gesitueerd aan de noordkant van het centrum aan het rangeerterrein van de spoorwegen. Aan een zijstraat van de Tulpstraat woonden Grad's broer, Johan met Geer, hun zoon Wim en dochter Tonny. In de wijk zat bakker Berentsen en woonde een 'koude' tante Trijn.




Groep bewakers op Avegoor. Grad met rode cirkel. (Foto 1946: familie-archief Boumans) 

Gezien de kleine behuizing aan de Tulpstraat was Grad gelukkig niet vaak thuis en verbleef hij in Dinxperlo. Na drie maanden bij de Grenswacht, heeft Grad vanaf augustus 1945 twee jaar kampbewaking gedaan in Kamp Avegoor* in Ellecom. Als bewaker eerste klas werkte hij vierentwintig uur en was achtenveertig uur vrij. Stilletjes had hij gehoopt dat hij nu een woning in de buurt zou krijgen toegewezen, maar zo werkte dat niet in de stad Arnhem of het dorp Ellecom. 

* Noot
Avegoor is een landgoed ten zuiden van Ellecom. In mei 1941 vestigde de Nederlandsche SS er een opleidingskamp onder de naam SS-Schule Avegoor. Dit was een paramilitaire opleiding voor Nederlandse vrijwilligers, die in groepen meerdere weken in het onderwijsinstituut van de SS verbleven. Ze leerden omgaan met wapens en kregen levensbeschouwelijk onderwijs. Ze leerden ook hoe ze moesten omgaan met de 139 Joden die vanuit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag naar Ellecom waren gebracht. Na de slag om Arnhem werd het complex in gebruik genomen als noodhospitaal. Na de bevrijding werd Avegoor een interneringskamp o.a. voor NSB’ers.Op het landgoed staat nog een sportzaal uit de oorlog. Nu is op het landgoed een Fletcher Hotel gevestigd.

Aflevering 32 wordt gepubliceerd op 23 juni 2020:


























Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dutch Podcast Awards

STEM op de podcast IK KOM TERUG. Ga naar: https://podcastawards.nl/ Breng je stem uit en bevestig deze via de e-mail. Dank u