vrijdag 6 september 2019

Woensdag 6 september 1944: Onder de brug


V75: Vrede, Vrijheid en Varsseveld: aflevering 3/32                                             >> Afl. 1

De plaats van handeling is op 6 september in kaart gebracht door de Royal Air Force (RAF). De RAF heeft die dag een foto gemaakt van het gebied onder de brug, waar het gezin Boumans woonde.

De foto is gemaakt vanuit een verkenningsvliegtuig, komend vanaf Oosterbeek over de Nederrijn. Aan de linkerkant  is de op- en afrit naar de schipbrug voor het verkeer uit het centrum te zien.  De schipbrug is op de foto net geopend voor een zeilboot . Verder aan de stadskant  is de Rijnkade te zien. Middenin de foto is de Rijnbrug te zien. Aan de rechterkant voor de brug was de Arnhemsche Stoomsleephelling Maatschappij. (ASM), een scheepswerf, gevestigd. Tijdens de oorlog was er op het terrein een schuilplaats ingericht. En aan de zuidkant van de pontonbrug was een op-en afrit voor het verkeer van en naar Elden en verder.  Dit staat bekend als het buurtje  Praets, waar een café was. Achter de Praets lag Meinerswijk. Tussen de ASM en de Praets lag de Stadsblokkenweg.

Foto: RAF, Imperial War Museum















De elementen op de RAF foto zijn terug te vinden in een detailkaart, gemaakt van het gebied onder de brug.

Kaart: Chris Driessen Desktopping









  


Op de kaart zijn nog drie plaatsen te zien, die in het vluchtverhaal voorkomen. Aan de stadskant  is bij de schipbrug de Oude haven te zien. En aan de overkant is er het buurtschap De Praets met haar eigen café en in Meinerswijk is de steenfabriek Ariëns in de uiterwaarden te zien.

 
Foto links boven: Oude haven                         Foto boven rechts: café op de Praets 
  
   Foto links onder: Steenfabriek Ariëns


Het vluchtverhaal begint onder de brug op  de Stadsblokkenweg, de verbindingsweg tussen de ASM en de Praets te zien. Daar woonde het gezin het gezin Boumans.

Met een luchtopname van Google kan de huidige situatie aan de zuidkant van Arnhem worden bekeken.




 
Afl. 2 << >> Afl. 4
v

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dutch Podcast Awards

STEM op de podcast IK KOM TERUG. Ga naar: https://podcastawards.nl/ Breng je stem uit en bevestig deze via de e-mail. Dank u