dinsdag 17 september 2019

Zondag 17 september 1944: Bombardement Kleine Eusebius

V75: Vrede, Vrijheid en Varsseveld: aflevering 6/32                                             >> Afl. 1

‘s Morgens op 17 september is Riek met de kleine jongen van net één jaar naar de familie Belgers gegaan. De Belgers woonden op een ark in de Oude haven aan de stadskant. Belgers was een oude baas van Grad. Zij hadden al eens eerder samen gewerkt bij de bouw van de sluis Sint Andries tussen Heerewaarden en Rossum bij bouwmaatschappij Breien van de Bont Berendal.


Foto: Oude haven met de Kleine Eusebius* op de achtergrond (1933; Gelders Archief)

Ze heeft bij mevrouw Belgers haar kind, die in augustus net één jaar was geworden, laten zien en is toen naar de Sint-Eusebiuskerk, of wel Kleine Eusebius, aan het Nieuwe Plein gegaan. Daar werd de mis opgedragen. Tijdens de mis begon het spektakel; de geallieerde bommenwerpers kwamen terug van Duitsland en gooiden de hele omtrek van het Nieuwe Plein plat. Grad: "Wat zij toen heeft gezien, is volgens haar verhaal niet te beschrijven: mensen zonder hoofd of armen. Liggend, vallend of steunend heeft ze haar zoon met een aanval iedere keer onder zich gelegd."


Na het eerste bombardement lag de ark nog op het water in de haven. Nadat de familie Belgers  goedschiks en kwaadschiks weer aan boord kon komen, was alles nog zo goed als compleet. Ook mevrouw Belgers en haar zoon. Dus werd er koffie gezet en een boterham gegeten en de boel weer een beetje opgeruimd, met de woorden: “Ze kunnen weer komen”. En inderdaad de volgende aanval kwam, terwijl ze nog op de ark waren. De bommen vielen links en rechts van ze neer. Van de zoon is jammer genoeg nooit meer iets teruggevonden. Mevrouw Belgers is er nog doorgekomen. Alles was weg: haar hoed, tasje en zelfs haar mantel. Hoe dat allemaal gebeurd was, wist ze zelf niet meer.

Foto: schipbrug gezien vanuit de stad (onder) met de Oude Haven en De Praets (boven);  (CSM arnhem-384-1_5ccb1c29cd)

Tegen de avond is Riek naar de Rijn gelopen, of eigenlijk meer gekropen. Daar ontmoette ze een oude visser. Zij kende hem niet, maar Grad des te beter, omdat zijn visrechten op Grads’ naam stonden. Driessen, want zo heette die visser, vroeg aan Riek wat ze daar moest en die vertelde dat ze naar de overkant wilde. Maar er werd nog heen en weer geschoten met geweervuur. Hij zei dat hij Riek nu niet durfde over te varen, maar als het donker was dan wilde hij dat wel proberen. En inderdaad na een paar uur hoorde ze klappen van riemen op het water en bracht hij haar weer naar de Betuwe kant op de Praets waar Grad  liep te wachten. Ze zijn toen samen naar hun huisje gegaan. Ze hadden het alle drie overleefd, hetgeen gevierd werd met een bak koffie. Ook aten ze wat er nog in huis was. Zo gingen zij de nacht in.


* De Kleine Sint Eusebiuskerk aan het Nieuwe Plein is in 1990 gesloopt. Deze kerk moet niet verward worden met de Eusebius of Grote Kerk aan het Kerkplein

Aflevering 7 wordt gepubliceerd op 19 september 2019 

v

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dutch Podcast Awards

STEM op de podcast IK KOM TERUG. Ga naar: https://podcastawards.nl/ Breng je stem uit en bevestig deze via de e-mail. Dank u