zondag 24 november 2019

Vrijdag 24 november 1944: Eindelijk rust


V75: Vrede, Vrijheid en Varsseveld: aflevering 16/32                                            >> Afl.1

Na een paar dagen had mijnheer Berendsen voor Grad en Riek een ander evacuatieadres* gevonden bij een jong gezin van de leeftijd van Grad en Riek, met een heel oude moeder in huis.
Foto:© Familiearchief Arentsen

De jonge boer was wel de baas op de boerderij, maar de oude moeder werd wel geraadpleegd. Het waren hard werkende mensen in een oud boerderijtje met buitenmuren van een meter hoog en dan begon het dak. Ze hadden een paar koetjes, wat jong vee en een paar kleine pony’s. Bij de boerderij lag naar schatting zo’n 12 tot 15 hectare grond, waarop bieten, koren en vooral knollen voor wintervoer werden geteeld. Ook hadden ze varkens, maar dat mocht eigenlijk niet in die tijd. Herman, de heer des huizes, werkte ook nog bij de plaatselijke coöperatieve in- en verkoop vereniging van vee- en varkensvoer.

Foto:© Familiearchief Arentsen

Grad en Riek kwamen tegen het middaguur binnen. De keukenwagen was juist langs geweest. Met koolsoep in een pannetje werden ze door de jonge vrouw des huizes opgevangen. De koolsoep ging onmiddellijk naar de varkens en ze mochten aan tafel mee-eten; lekker ouderwets, bij een keuterboer.




Aflevering 17 wordt gepubliceerd op 26 november 2019

Afl. 1


*   Noot evacuatieadres
Het nieuwe evacuatieadres is bekend: Giezenveld C 458. Van het gastgezin zijn de voornamen bekend: Herman en Daatje. Dankzij naspeuringen van Wim Boumans is bekend dat de familienaam Arentsen is. Bovenstaande foto komt uit het familiearchief Munsterman-Arentsen.De boerderij is in de jaren zeventig afgebroken in verband met de aanleg van de weg 'Twenthe route". Gezien vanaf het Giezenveld zou de boerderij gestaan hebben, waar nu asfalt ligt.

 Foto: Wim Boumans




















Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dutch Podcast Awards

STEM op de podcast IK KOM TERUG. Ga naar: https://podcastawards.nl/ Breng je stem uit en bevestig deze via de e-mail. Dank u