zondag 24 november 2019

Vrijdag 24 november 1944: Gastgezin krijgt een gezicht


 V75: Vrede, Vrijheid en Varsseveld: aflevering 16a/32                                               Afl. 1

De reconstructie van de vluchtroute van Grad en Riek Boumans - Van Teeffelen kwam in een interessante fase met de blogposting over Herman en Daatje. In het archief van de familie Boumans waren er geen foto’s van de boerderij noch van de bewoners. Zelfs het adres was niet bekend.

Mijn broer Wim Boumans, die vaker met zijn neus in archieven zit, raadde aan te gaan zoeken in regionale en/of plaatselijke archieven of bij de gemeente. Maar uiteindelijk heeft hij de taak zelf opgenomen; waarschijnlijk omdat hij wilde weten waar ook hij in Varsseveld meer dan een half jaar heeft gewoond.

Om te zoeken heb je een adres en naam nodig. Er was wel een achternaam bekend, maar de vraag was of die juist was. Het adres werd gevonden in een krantenbericht van de Oost-Gelderlander in de krantendatabank Delpher: Giezenveld C 458. Dat was in ieder geval een aanwijzing. Dan kun je gaan kijken bij instanties zoals archieven, erfgoedcentra of gemeenten. Bij het Gelders Archief was geen aanwijzing; wel een foto van een verwoeste boerderij op het Giezenveld. Wim begon bij ECAL, het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, in Doetinchem. Daar kreeg hij veel medewerking van de conservatoren, maar het leverde niets op. Geen documenten, geen lijsten met namen van vluchtelingen.

Foto: © Familiearchief Arentsen


Aangezien de naam Giezenveld nog bestaat in Varsseveld, ging Wim toen naar Varsseveld. Hij belde bij verschillende boerderijen op het Giezenveld aan. Het werd al snel duidelijk dat het toenmalig adres niet meer bekend was. Maar toen herinnerde iemand zich dat het de boerderij was die afgebroken was voor de aanleg van de Twenthe route. Daarbij werd de familienaam Arentsen uitgesproken en viel de naam van Manna Munsterman-Arentsen, de tweede dochter van Herman en Daatje.



Foto: © Familiearchief Arentsen

Met Manna is contact gezocht en het heeft een mooi contact opgeleverd. Uit het familiearchief kwamen foto’s van het ouderlijk huis met schuur, genomen vanaf een afstand. Ook kwam er een foto van de voorkant van de boerderij en wist Manna het raam aan te wijzen, waarachter de slaapkamer van Grad en Riek en de kinderen (Wim en vanaf 2 januari 1945 Sjaak).




Huwelijksfoto van Herman en Daatje          Foto van Oma Arentsen
© 1941 Familiearchief Arentsen                 
© Familiearchief Arentsen

Maar ook Herman en Daatje kregen een gezicht. Er kwam een trouwfoto van Herman en Daatje uit 1941 op tafel. En een foto van Oma Arentsen, de oude moeder uit de blogposting. Dit was dus het gastgezin dat Grad en Riek meer dan een half jaar heeft opgevangen tijdens de oorlog. En het heeft geklikt tussen de gezinnen. Waarschijnlijk omdat Herman en Daatje ook in hetzelfde decennium (1910-1920) geboren zijn als Grad en Riek. Beide stellen hadden ieder één kind, geboren in augustus 1943.

Met de foto’s van de boerderij en van de bewoners kreeg deze fase een echt gezicht van een onbaatzuchtige familie en plaats in een moeilijke tijd.


Aflevering 17 wordt gepubliceerd op 26 november 2019

Afl. 16 << >> Afl 17 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dutch Podcast Awards

STEM op de podcast IK KOM TERUG. Ga naar: https://podcastawards.nl/ Breng je stem uit en bevestig deze via de e-mail. Dank u