dinsdag 26 november 2019

Zondag 26 november 1944: Vluchtelingen in Varsseveld

V75: Vrede, Vrijheid en Varsseveld, aflevering 17/32                                           >> Afl. 1


Foto Liemers Museum

Varsseveld, onderdeel van de gemeente Wisch, ving veel vluchtelingen op, maar ook in de buurtschappen Binnenheurne Sinderen, Westendorp en Heelweg. 
Op de foto van de site Leven in de Liemers trekken  "Lobithse vluchtelingen door de Smallestraat in Nieuw-Dijk. Op de foto de families Van Burck en Naterop uit Lobith. Het meisje vooraan links is de 10-jarige Ria van Burck (gehuwd Hoogveld) met naast haar haar broertje John. Achter haar staat haar moeder en de man met de hoed achter de met een zeil afgedekte kar, is haar vader. De bok wordt geleid door Theo Naterop, Harrie Natrop (14 jaar) is te zien naast de man met de fiets. Bijna verscholen achter de kar (je ziet alleen zijn hoofd) staat Jan Naterop toen 16 jaar oud. De families Van Burck en Naterop waren buren en deelden 's -nachts een kelder omdat de geallieerden vanuit Kleef en Nijmegen op de Duitse stellingen bij Arnhem schoten. Vanwege het gevaar is de Liemers ten oosten van de spoorlijn Arnhem-Zevenaar geëvacueerd. De voettocht ging van Tolkamer naar Herwen waar ze een paar dagen bleven. Van de familie Wijnker kregen ze een bok en een kar voor hun spullen. De enige die goed met het dier om kon gaan was Theo Naterop. Tijdens de tocht vanuit Herwen, via Nieuw-Dijk, naar Doetinchem was het heel erg koud. Volgens Harrie Naterop lag overal ijs. Uiteindelijk kwamen de families bij een familie in Westendorp bij Varsseveld terecht. De familie Van Burck verbleef daar bij de familie Lettink en Ria van Burck heeft goede herinneringen aan de tijd dat ze in Westendorp verbleef. (informatie uit de Gelderlander van 25 mei 2010 die de foto eerder dit jaar (april) publiceerde wat vervolgens deze reactie opriep)".

De 1500 bewoners van de gemeente Wisch met Varsseveld en de buurschappen vingen eind december ca. 5000 vluchtelingen op. Ook boden zij onderdak aan Joodse onderduikers. In 2020 zal hieraan een aflevering besteed worden. 

Aflevering 18 wordt gepubliceerd op 15 december 2019 

v

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dutch Podcast Awards

STEM op de podcast IK KOM TERUG. Ga naar: https://podcastawards.nl/ Breng je stem uit en bevestig deze via de e-mail. Dank u