zondag 15 december 2019

Vrijdag 15 december 1944: Op zoek naar vlees


V75: Vrede, Vrijheid en Varsseveld: aflevering 18/32                                           >> Afl. 1

Rond half december 1944 begon het vlees en spek ook bij het boertje op te raken. Maar na een gesprekje met mijnheer Berendsen kreeg de boer een bericht, dat hij ‘s avonds om acht uur in Westerdorp, gelegen tegen Varsseveld, een heel geslacht varken kon ophalen. Hoe dat moest, moesten hij en Grad maar uitzoeken.Dus Grad en Herman overlegden hoe ze dat varkentje zouden wassen. 

Tekening Christel Driessen

Op de bewuste avond zou Herman met zijn fiets en Grad met de fiets van Daatje, de vrouw van Herman, ieder gewapend met een schoon laken en een grote jute zak in de richting van Westerdorp gaan. Maar Herman had al verteld, dat langs het fietspad met zandweg een boer woonde, die lid was van de NSB. Zij droegen zwarte pakken. Op de heenweg was niets te zien. De tocht terug was moeilijker. Ieder had een half varken in een laken gewikkeld en dan een grote jute zak erom en met deze zak op de rug en zo op de fiets. De afspraak was om de zak weg te gooien als er zich iets onveiligs zou voordoen. Plotseling stonden daar ineens twee zwarten op de dam bij die varkensboer. Grad is hard doorgereden en Herman er achteraan, met de kostbare vleeswaren op de rug. Thuis doken Grad en Herman direct in de hooiberg en verborgen de buit onder het hooi en stro. Daarna gingen ze rond het huis kijken of die NSB’ers hen gevolgd waren. Ze hadden geluk; ze waren niet gevolgd. Bovendien was er weer spek en vlees  en kon men weer een paar maanden vooruit.

Aflevering 19 wordt gepubliceerd op 17 december 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dutch Podcast Awards

STEM op de podcast IK KOM TERUG. Ga naar: https://podcastawards.nl/ Breng je stem uit en bevestig deze via de e-mail. Dank u