dinsdag 17 december 2019

17 December 1944: Die mevrouw met de dikke buik


V75: Vrede, Vrijheid en Varssveld: aflevering 19/32                                             >> Afl. 1

In die tijd  kwamen er ook nog steeds Duitsers terug uit Duitsland met colonnes Russische krijgsgevangenen, die voor de Duitsers loopgraven en putjes moesten gaan graven. Tegen de avond  gingen die Russen op eten uit. Zo kwamen ze ook een keer bij de boerderij van Herman aan de deur en vroegen met mond- en gebarentaal om melk en brood, want van de Duitsers kregen ze alleen maar koolsoep. Herman en Grad waren op het land om knollen te rooien voor het vee en Riek was alleen thuis. Zij gaf deze mensen ieder twee dubbele boterhammen met beleg en deed hun kruikje vol met melk. Ook ging zij naar boven om voor ieder nog een worstje uit de mand te halen; deze werden volgens streekgebruik in gehakseld hout gelegd om zo goed te blijven. Die Russen waren natuurlijk erg blij en gingen weg. 
 
Tekening: Christel Driessen
 
Maar de volgende avond stonden ze weer aan de deur. Toen was echter iedereen thuis en Daatje, de boerin, ging naar de deur. En die Russen probeerden Daatje duidelijk te maken, dat ze die vrouw met de dikke buik moesten hebben. Maar ze konden praten als Brugman, maar zij kregen niets en Riek hield zich schuil. Jaren daarna, toen Grad en Riek een auto hadden en weer eens bij Herman en Daatje kwamen, heeft Riek het verhaal verteld. Verbazing alom, maar ze konden er ook om lachen. 
Ook was het gebruik van elektriciteit niet toegestaan. Voor dat doel zat er een zekeringenhouder op de paal, waarlangs de leidingen naar de boerderij gingen, waaruit de zekeringen verwijderd werden. Alles was toen nog bovengronds, waarmee slimme rakkers wel raad wisten. Met behulp van een lange spar werd boven in de paal de zekeringhouder overbrugd met twee haken en een beugel en zie daar …….er was licht in de duisternis. Er was dus elektrisch licht, terwijl anderen in het donker zaten. Dat kon natuurlijk  alleen maar goed gaan, zolang het duurde. Op een dag waarschuwde een goeie Hollander de boer, dat er controle kwam. Toen was het uit met de pret en moest er weer teruggegrepen worden naar het petroleumstelletje om een beetje licht te hebben.

Aflevering 20 wordt gepubliceerd op 2 januari 2020 

Afl. 1  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dutch Podcast Awards

STEM op de podcast IK KOM TERUG. Ga naar: https://podcastawards.nl/ Breng je stem uit en bevestig deze via de e-mail. Dank u