donderdag 2 januari 2020

Dinsdag 2 januari 1945: Het nieuwe jaar in met een boreling


V75: Vrede, Vrijheid en Varsseveld: aflevering 20/32                                                Afl. 1

Rond Oud en Nieuw 1944/45 zou het tweede kindje van Grad en Riek komen. Riek zat die avond met de oude moeder kousen te stoppen en keek zo af en toe naar de klok. Maar die oude vrouw had allang in de gaten dat Riek een beetje onrustig werd. Ze had al tegen Grad gezegd, dat hij maar een tijdje naar bed moest gaan, zodat hij alvast wat rust had.

Foto via Gerard Bruil Varsseveld Vroeger


Buiten lag de sneeuw langs de wegen, zo’n anderhalve centimeter hoog en tegen middernacht was het zover. Daar gingen Riek en Grad met hun koffertje tussen twee rijen sneeuw op weg naar het bejaardenhuis, waarvan een stukje ingericht was als kraamafdeling. Nauwelijks binnen kreeg ze de eerste weeën.  Nadat Riek was afgeleverd bij de kraamjuffrouw, kon Grad weer gaan. Voor hem was de afdeling gesloten. Dus zat er niets anders op dan wachten en van tijd tot tijd gaan informeren.

Na binnenkomst van Riek kwam er nog een tweede kraamvrouw binnen, die aldoor maar riep: “Oh ma, o Theed.”, de hulp inroepend van haar man, hetgeen  door merg en been ging. De weeën van Riek waren pardoes verdwenen. Op 2 januari 1945, even voor halftien, werd het kind van de tweede kraamvrouw geboren, en bijna direct erna, om half tien, werd de tweede zoon van Riek en Grad geboren. Hij kreeg de naam Sjaak (Jacobus Maria).

Nadat de normale termijn van tien kraamdagen voorbij was, mochten de twee kraamvrouwen nog langer blijven. Daar werd dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. Bovendien kregen ze allebei ook nog een mutsje, dat de moeder/directrice van het bejaardenhuis had gemaakt. Ze was weliswaar NSB’er, maar heeft na de oorlog slechts één dag vastgezeten.
 
Jaren later is Riek met Sjaak nog eens naar dat bejaardenhuis geweest. In de oorlogsjaren waren er 19 kinderen in het bejaardentehuis geboren, maar Riek was de enige die ooit nog daar terug is geweest als dank voor de goede behandeling. 
 
Aflevering 21 wordt gepubliceerd op 3 januari 2020

V
Afl. 1



Vandaag een verjaardagscadeautje van Volkskrant in het kader van de serie Mijn Bevrijding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dutch Podcast Awards

STEM op de podcast IK KOM TERUG. Ga naar: https://podcastawards.nl/ Breng je stem uit en bevestig deze via de e-mail. Dank u