vrijdag 7 februari 2020

7 februari 1945: Varsseveld als kruispunt


V75: Vrede, Vrijheid en Varsseveld: aflevering 22/32                                               Afl. 1 

Het leven na de geboorte ging weer zijn gewone gang. Treinen vol met mensen, uit de streek rond Rotterdam, werden naar Varsseveld vervoerd om weer voor de TOD te werken en als die dan als dieren in colonne door Varsseveld trokken, dan gaven de bakker en winkeliers brood en andere levensmiddelen aan de gevangenen. Dat mocht niet van de begeleiding. Grad heeft zo verschillende keren brood enz. van die winkeliers gekregen om stiekem uit te delen. Een keer kreeg hij zelf een geweerloop tegen de borst. Vlug wegwezen, was het devies van de bewaker. De volgende dag gebeurde alles weer opnieuw. Nog altijd hulde aan deze winkeliers.

Foto van de school aan de Van Hovenstraat, gebouwd in 1925*

Verder ging het leven door en zo zachtjes aan kwam er een grote stroom Nederlanders de grens weer over uit Duitsland. Deze mensen zaten onder het ongedierte en ziekten en waren, na lange marsen, vaak de uitputting nabij. Er werden mensen gevraagd om deze mensen te helpen. Hiervoor werd een schoolgebouw schoongemaakt en provisorisch ingericht. Daar werden deze mensen gedoucht en ontluist.  Ze kregen dan schoon goed en schoeisel, zodat ze naar het schone gebouw konden gaan. De verlaten school werd dan weer schoongemaakt. Grad en Riek moesten zich ook iedere avond douchen. Zo ging dat door tot de bevrijding van Varsseveld.

 * Het is niet zeker dat in deze blogposting sprake is van deze school op de foto.

Aflevering 23 wordt gepubliceerd op 2 maart 2020:

 
V

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dutch Podcast Awards

STEM op de podcast IK KOM TERUG. Ga naar: https://podcastawards.nl/ Breng je stem uit en bevestig deze via de e-mail. Dank u