maandag 30 maart 2020

Goedevrijdag 30 maart 1945: Bevrijding Varsseveld

 V75: Vrede, Vrijheid en Varsseveld:aflevering 25/32                                               Afl.1 

De spanning van de naderende geallieerden steeg in de Paasweek. ‘s Avonds voor Goedevrijdag hadden de Duitsers nog een luiterwagen, zo’n trekwagen op vier wielen, in beslag genomen. Die zouden ze zo terugbrengen, maar die wagen hebben ze dus nooit meer teruggezien. Slapen deden ze al helemaal niet meer, al doken Herman en Daatje nog even de koffer in. 

Rond half vijf in de morgen zag Grad, door een deurraampje, een colonne soldaten voorbij trekken. Zowel aan de linker- als rechterkant en daarachter reden kleine rupsvoertuigen. Zo trokken ze de boerderij voorbij. Dan zag je een hele tijd niets. Grad was al in een lichtelijke staat van opwinding geraakt, want hij had aan de helmen al gezien, dat deze niet van Duitsers waren. Herman bleef echter moeilijk te overtuigen, maar toen het lichter werd, gaf hij Grad gelijk. 

Bevrijd vóór Pasen
Met zijn allen zijn ze daarna schoorvoetend de straat opgegaan. Daar kregen ze de eerste sigaret en tjoklat chocolade, die door de geallieerden werden uitgedeeld.

 
Fragment uit de film Bevrijding Nederland Achterhoek 
(met toestemming van Hans  Hendriksen)

‘s Middags gingen Grad en Riek naar het centrum van Varsseveld. Daar hingen aanmoedigings-biljetten voor vrijwilligers t.b.v. de Grenswacht, afdeling Gelderland. Grad heeft zich nog diezelfde dag opgegeven, maar hoefde de eerste maand niet op te komen. Hij bleef nog wat vrijwilligerswerk doen, terwijl Riek de handen vol had aan twee kinderen. 
  
Vlak voor de bevrijding waren er nog achterhoedegevechten rondom Varsseveld. Maar toen de eerste tanks gepasseerd waren, werden de laatste Duitsers opgespoord en gevangen genomen. (Foto: Imperial War Museum)





 

Ongeschonden kwam Varsseveld niet uit de laatste strijd. Op het Giezenveld werden nog vernielingen aan gebouwen aangericht. (Foto: Gelders Archief).











Noot 
Vandaag heb ik een mailtje gestuurd aan mevrouw Munsterman-Arentsen, de dochter van Herman en Daatje met passages uit de blogposting over haar ouders. Ze schreef terug: "Het was sober hier in Varsseveld. Er hingen maar weinig vlaggen uit om de bevrijding te herdenken. Het is allemaal anders sinds de corona uitbraak ,we moeten het beste maar hopen en proberen er goed door heen te komen". 

Aflevering 26 wordt gepubliceerd op 27 april 2020:









Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dutch Podcast Awards

STEM op de podcast IK KOM TERUG. Ga naar: https://podcastawards.nl/ Breng je stem uit en bevestig deze via de e-mail. Dank u