donderdag 7 mei 2020

Maandag 7 mei 1945: Families zoeken elkaar via de krant

 V75: Vrede, Vrijheid en Varsseveld:aflevering 27/32                                               Afl.1 

Deze blogposting vormt geen onderdeel van het oorlogsverhaal van Grad Boumans en Riek van Teeffelen zoals verteld in Die Stadsen. Het desbetreffende krantenbericht is gevonden op Delpher.nl in 2016.

De bevrijding van de Achterhoek eind maart, begin april 1945 bracht het dagelijks leven weer op gang. Maar communicatie met de rest van Nederland, m.n. het westen, was moeizaam, omdat er nog achterhoede gevechten plaatsvonden. Het openbaar vervoer werd regionaal ingericht, maar bij de postbezorging ontbrak het nog aan organisatie. Op 5 mei werd in Hotel de Wereld in Wageningen de overgave getekend. Het zal ongetwijfeld lokaal gevierd zijn in plaatsen, maar een nationaal feest werd het niet.

Oost-Gelderlander 7 mei 1945 (Bron: Delpher.nl)

Met de bevrijding van Nijmegen in september 1944 werd de publicatie van de dagelijkse krant De Gelderlander weer op gang gebracht. De krant was in 1942 gestopt vanwege papierschaarste. Maar naarmate de bevrijding in 1945 vorderde, breidde het verspreidingsgebied van het dagblad zich onder leiding van hoofdredacteur Louis Frequin uit van de Achterhoek tot het Land van Maas en Waal. De advertentiepagina van de Oost-Gelderlander zag er op 7 mei 1945 totaal anders dan de gebruikelijke familieberichten en aanbiedingen. Na de capitulatie van Duitsland stond die vol met oproepen voor vermiste personen. Ook de vader en moeder van Grad (mijn opa en oma) plaatsten die dag een oproep in de krant.


                                            Gerardus Wilhelmus Boumans (1877)
X
Maria Johanna Quint (1882)
|
1.      Gerardus Johannes Josephus Boumans, roepnaam Grad (1911)
2.      Johannus Gerardus Boumans, roepnaam Johan (1912)
3.      Wilhelmina Elisabeth Boumans (1913-1914)
4.      Wilhelmus P. Boumans, roepnaam Wim (1914)
5.      Elisabeth Boumans, roepnaam Bets (1917)
6.      Cornelis Boumans (1919-1920)
7.      Arnolda Boumans roepnaam Art (1920)
8.      Petronella Maria Boumans, roepnaam Nel (1923)
9.      Wilhelmina Boumans, roepnaam Mien (1926) 


Het ouderlijk huis van Grad stond in Dreumel aan de Rooijsestraat 350. Mien en Art woonden ook daar. Wim woonde in Wamel. Nel was waarschijnlijk als dienstmeisje in dienst bij bij Arnold Schiltmans, een winkelier in Tiel. Grad en Johan woonden tot september 1944 in Arnhem, resp. op de Stadsblokkenweg 5 in Stadsblokken-Meinerswijk, aan de andere kant van de Neder-Rijn, en Jasminstraat 3 in de wijk Heijenoord bij het rangeerterrein van de spoorwegen. 

Het is duidelijk dat er geen contact meer geweest was tussen de ouders en Grad, Johan en Nel. Het laatste contact tussen de ouders en Grad en Riek was rond 5 tot 7 september 1944 geweest, toen Riek naar Dreumel was geweest. Na die tijd was er geen contact meer geweest. Opvallend is wel dat in de oproep het vermoeden van een verblijf van Grad in Varsseveld wordt uitgesproken. Van een evt. verblijfplaats van Johan wordt daarentegen geen melding gemaakt.

 Aflevering 28 wordt gepubliceerd op 12 mei 2020:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dutch Podcast Awards

STEM op de podcast IK KOM TERUG. Ga naar: https://podcastawards.nl/ Breng je stem uit en bevestig deze via de e-mail. Dank u