dinsdag 12 mei 2020

Zaterdag 12 mei 1945: Antwoord uit Varsseveld

 V75: Vrede, Vrijheid en Varsseveld:aflevering 28/32                                               Afl.1 

Deze blogposting vormt geen onderdeel van het oorlogsverhaal van Grad Boumans en Riek van Teeffelen zoals verteld in Die Stadsen. Het desbetreffende krantenbericht is gevonden op Delpher.nl in 2016.

Op 12 mei antwoordt Grad vanuit Varsseveld zijn vader in Dreumel. Hij geeft aan dat alles goed gaat met het gezin. Op 2 januari 1945 heeft het gezin uitbreiding gekregen met een tweede zoon. De goede boodschap wordt gevolgd door de slechte boodschap: Huis en meubels kwijt.

Dan wordt ingegaan op het lot van Johan, de broer van Grad. Hij is getrouwd sinds 1939 en heeft samen met zijn vrouw Geer en twee kinderen tijdens de Operatie Market Garden zijn huis aan de Jasmijnstraat 3 in de wijk Heijenoord bij het NS rangeeremplacement moeten verlaten. Via Westervoort is het gezin naar Angerlo in de Liemers gegaan en is daar ingetrokken bij familie van zijn vrouw. Voor het verhaal van Johan en Geer zie blogposting 29/32.

Van zus Nel heeft Grad in de oorlog nooit iets vernomen. Zij werd verondersteld in Tiel te zijn, maar daarover bestaat geen nader informatie. Ze heeft zich na de bevrijding thuis gemeld.

De mededeling rond zus Bets is mysterieus. Het lijkt erop dat Grad haar gesproken heeft op 1 maart 1945. Vraag is waar? Navraag bij de kinderen van Bets levert niet op. Wel vinden zij het triest om te lezen dat ze veel honger heeft gehad.

=====================================================================


Onder auspiciën van Stichting De Moezeköttel is een boek uitgegeven over de oorlogsgeschiedenis van de huidige gemeente Oude IJsselstreek en haar bewoners. Bewegende beelden, ‘Oorlog boven Gendringen’ worden op USB-kaart meegeleverd.  

Verkoopprijs: € 29,95 over te maken op: bankrekening NL29RABO 0143 1384 56 t.n.v. Stichting De Moezekottel o.v.v. reservering boek OWNV. 
Bestellen kan door een e-mail te sturen naar: ownv75@gmail.com onder vermelding van naam- en adresgegevens, e-mailadres en aantal exemplaren.







======================================================================

 Aflevering 29 wordt gepubliceerd op 13 mei 2020:





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dutch Podcast Awards

STEM op de podcast IK KOM TERUG. Ga naar: https://podcastawards.nl/ Breng je stem uit en bevestig deze via de e-mail. Dank u