vrijdag 22 mei 2020

MId-mei 1945: Riek en kinderen naar Land van Maas en Waal

V75: Vrede, Vrijheid en Varsseveld: Aflevering 30/32                                                                                   Afl.1 

Bij de Grenswacht in Gaanderen moest Grad veel oefenen: marcheren, wachtlopen, instructies en heel veel nieuwe dingen leren. Maar hij kreeg er ook veel vrijheid.  Zo was het een mooie zomer. Bij de school in de buurt liep een riviertje. Daar gingen de leden van de grenswacht vaak naar toe om te zwemmen. Intussen moest Riek zich vermaken bijh het gastgezin. ‘s Avonds ging Grad vaak naar Varsseveld naar Riek en de kinderen. Maar begin mei werd de afdeling Gaanderen verplaatst naar Dinxperlo, post Südewick. Het was afgelopen met het mooie leventje. Aangekomen in Dinxperlo werd hem duidelijk gemaakt, dat er een kok werd gezocht. Dus werd hij kok voor ongeveer vierentwintig man. De uren werden ingedeeld en er werd wacht gelopen op de post bij de doorgangen naar Duitsland. 

Het ouderlijk huis van Grad in Dreumel. Foto: familie-archief Boumans 

Later in mei is Grad op de fiets naar Dreumel gegaan. Hij is toen bij Doornenburg over het veer gegaan. Een schoenmaker uit Gendt, die ook bij de Grenswacht zat, wilde ook wel eens zien, hoe zijn huis erbij lag. Grad is van Gendt via Nijmegen naar Dreumel gegaan.

In Dreumel was iedereen nog in leven. Gelukkig was dit ook bij Riek's familie in Wamel het geval. Geen doden of vermisten. Grad kon trots vertellen dat ze er een zoon bij hadden gekregen. Met de wetenschap dat niemand in de familie in de oorlog gebleven was, kon Grad daarna weer op de fiets terug naar  Varsseveld om dit aan Riek te vertellen.Bij zijn afscheid in Dreumel kreeg Grad geld van zijn moeder om Riek en de kinderen over te laten komen. De vraag was alleen hoe.

Op de post Dinxperlo, waar Grad inmiddels als kok werkzaam was, woonde een melkboer die met de wagen Dinxperlo bevoorraadde en van kruidenierswaren voorzag. Na met die man gepraat te hebben werd duidelijk dat die man zijn voorraad in Tiel moest gaan aanvullen. De afspraak werd gemaakt dat hij Riek en de kinderen tot Tiel zou meenemen.

Maar de melkboer mocht daar nergens bij de Waal komen om Riek en de kinderen over te zetten. Dus werd doorgereden tot tegenover Bato’s Erf steenfabriek, die tussen Dreumel en Heerewaarden ligt. Daar is de Waal bovendien op zijn smalst om over gezet te worden. De man heeft Riek daar met de kinderen achtergelaten en is terug naar Tiel gegaan. Terwijl Riek daar aan het water zat, zag ze aan de overkant een paar mannen lopen, die aan het koeien melken waren. Op het geroep van Riek om haar over te zetten seinden ze terug dat ze eerst de melk weg moesten brengen. Daarna zouden ze haar komen ophalen. En inderdaad kwamen ze terug om haar en de kinderen met een bootje over te zetten. 

Opa Van Teeffelen (Foto: familie-archief Boumans) 

En nadat ze zich bekend had gemaakt, als de vrouw van Grad Boumans, die op de Rooijsestraat gewoond had, werd zij en de kinderen met de sjees naar Dreumel gebracht. Dus die waren voorlopig in Dreumel bij opa en oma ondergebracht. Zo af en toe ging Riek ook met de kinderen naar haar vader, zussen en broers in Wamel (Oma Van Teeffelen was in 1942 gestorven). 




Op dinsdag 19 juni 1945 werd Sjaak gedoopt in de St Barbarakerk te Dreumel (Familie-archief Boumans)














Aflevering 30 wordt gepubliceerd op 15 juni 2020: 


V

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dutch Podcast Awards

STEM op de podcast IK KOM TERUG. Ga naar: https://podcastawards.nl/ Breng je stem uit en bevestig deze via de e-mail. Dank u